Blog > Komentarze do wpisu

Smalec domowy, ... na tłusty czwartek

Smalec domowy, ... na tłusty czwartek Emotikon wink

 

Składniki:
- okrawki tłuszczu z wieprzowiny z przerostami mięsa 80%
- boczek ok 20% najlepiej wędzony
- cebula,
- czosnek kilka ząbków, 
- pieprz,
- majeranek,
- sól
- grzyby suszone, pomidory suszone i bazylia.

Boczek i tłuszcz musi być z spora ilościa mięsa, aby smalec był treściwy.Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.

Na dno garnka można wlać z ½ szklanki wody, aby się nie przypalało. Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie gdy się wytopi i zaczynają powstawać skwareczki wkładamy boczek i dalej topimy.

 

Po stopieniu wszystkiego dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu, a na koniec posiekany czosnek. Dodajemy przyprawy i sól do smaku.

Można dodać do topionego smalcu razem z przyprawami suszone grzyby lub suszone pomidory bazylią. 

Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły się w całej objętości słoika.

Przechowujemy w chłodzie lub zjadamy od razu 

 

Smacznego

wtorek, 10 lutego 2015, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl