Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa zwyczajna

Kiełbasa zwyczajna


Składniki:

- mięso wieprzowe z rozbioru szynek i łopatki kl. II 6,5kg

- mięso wołowe kl. III (ścięgniste) 3,5kg

- pieprz 1g/kg

- czosnek świeży  2-4g/kg

- majeranek 1g/kg

- peklosól lub sól morska 18-24g/kg

- woda 10%


Sklasyfikowane mięso zapeklować na sucho 48h. Następnie mięso wieprzowe zemleć na sitku 8mm, a wołowe na sitku 3mm. Dodać przyprawy i wodę wymieszać dokładnie. Napełnić jelita wieprzowe odkręcając w odcinki o. 25-30cm. Osadzać ok. 2h.

Osuszyć w wędzarni ciepłym dymem, a następnie wędzić w temp 40-50 stopni do koloru jasno brązowego.

Podpiekać w temp. ok. 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 72 stopnie. Studzić na powietrzu. Bardzo prosta kiełbaska.

Smacznego

wtorek, 28 października 2014, beiot
Tagi: kiełbasa
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/30 17:43:55
Witam
Mam pytanie może Pan wie gdzie można taką lub podobną kiełbaskę kupić. Nie mam szans na samodzielny wyrób wędlin niestety.
-
2014/10/30 20:21:15
Witam
Od lat nie kupuję takich wyrobów. Nie wiem czy któryś z producentów robi wg. norm branżowych z lat ... dziesiątych. Raczej nie.
Może jest ktoś w okolicy co robi sam kiełbaski. Warto poszukać.
Pozdrawiam
-
Gość: yano84, *.muzeum-wilanow.pl
2014/11/03 15:02:41
Witam.

Sam dla siebie wykonuje takie kiełbaski i nie tylko od czasu do czasu we własnej przydomowej wędzarni. Jestem z Konstancina pod Warszawą. W razie pytań prosze o kontakt yano84@wp.pl
-
Gość: Hanka, *.icpnet.pl
2014/11/05 19:31:49
Zaczynamy dopiero zabawę z wędzeniem. Proszę napisać jak długo Pan podpieka kiełbasę.
-
2014/11/06 19:19:09
Do osiągnięcia wewnątrz temperatury ok 70 -72 st.
-
Gość: miro2, 81.210.10.*
2015/03/01 11:46:08
tam chyba musi być mięso kl ll a nie l
-
2015/03/01 21:44:54
Fakt, To widać na foto. Dziękuję. Zaraz zmienię Powinno być kl II
-
Gość: GR.O, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/13 14:21:43
WODA 10%. ALE NIE WIEM CZEGO 10% WAGI CZY OBJĘTOŚCI?
-
2016/12/13 22:03:17
wagi mięsa
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt