Blog > Komentarze do wpisu

Udziec z indyka wędzony i pieczony

Udziec z indyka wędzony, pieczony

 

Składniki:

- uda z indyka

- sól 50g/kg

- woda

Do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam mięso. Dodać sól. Włożyć mięso i odstawić do lodówki na ok 24h. 

Następnie wyjąć i powiesić do ocieknięcia. Ja wieszam na noc.

Powiesić w wędzarni i jak trzeba osuszyć powierzchnię.

Wędzić dymem o temp. ok 50 stopni do osiągnięcia żądanego koloru. Następnie podnieść temp. do ok 80 stopni i podpiekać do momentu osiągnięcia wewnątrz temp. ok 68 stopni. 

Smacznego

poniedziałek, 29 lipca 2013, beiot
Tagi: drób
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: asia, *.dynamic-ra-12.vectranet.pl
2016/05/05 21:04:36
witam, udźca nie parzymy przed wędzeniem jak przy kuraczaku czy kaczce ? A i używamy zwykłej soli a nie peklo ? Na zdjęciach jest piękny czerwony kolor mięsa i obawiam się czy bez peklo mi wyjdzie :)
-
2016/05/06 12:58:47
Witam
Tak w tym przypadku nie parzyłem, Wtedy skóra jest twardsza. Do drobiu nie ma potrzeby używania peklosoli. Kolor na foto jak widać jest szarawy na przekroju.
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl