Blog > Komentarze do wpisu

Baleron wędzony - parzony

Baleron wędzony - parzony

 

Składniki:

- karczek wieprzowy

- peklosól

- pieprz ziarno

- listek laurowy

 

Karczek natrzeć peklosolą i odłożyć do lodówki na 24h. Po tym czasie przygotować solankę wg. tabeli dziadka na 3-5dni z nastrzykiem.

Po peklowaniu karczek zamoczyć w wodzie na 2-3h. Osuszyć. Jeśli ktoś posiada można go  włożyć w osłonki pęcherze lub jelita odpowiedniej wielkości i sznurujemy przędzą.  Jak nie ma to używamy siatki wędliniarskiej lub sznurujemy. Jeśli wkładamy w jelita lub pęcherze należy  je nakłuć w kilku miejscach i zanurzamy w wrzącej wodzie celem obkurczenia osłonki.

Po osuszeniu wędzimy ciepłym dymem do barwy brązowej.  

Parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 68-70 stopni.

Studzimy do odparowania, a następnie do temp. ok. 6 stopni.

Smacznego

poniedziałek, 22 kwietnia 2013, beiot

Polecane wpisy

  • Mój prezent gwiazdkowy 2015

    Mój prezent gwiazdkowy 2015 - Borniak UW150 Otrzymałem pod choinkę to o czym jak nie marzy to na pewno myśli każdy domowy zadymiacz, czyli wędzarnię :-) Jest t

  • Baleron

    Baleron parzony na wzór przepisów wewnętrznych nr 16 z 1959r Składniki: - karkówka wieprzowa - peklosól Karczek wieprzowy zapeklować na mokro 7 dni wg.tabeli Na

  • Baleron z dzika

    Baleron z dzika Składniki: - karkówka z dzika - peklosól - pieprz czarny mielony - czosnek - zioła prowansalskie Karkówkę zamrozić na ok tydzień. Następnie ro

  • JAK ZROBIĆ BALERON PARZONY

    To mój drugi wyrób własnej wędlinki według recepturki Danuty Żak z blogu http://kuchniadanusi.blogspot.com Świetny przepis ,dobrze dobrane i skompowane przypraw

  • smaki dzieciństwa - wędzonka

    Pamiętam jak mój dziadek, a było to lata,lata temu, na naszej działce letniskowej budował wędzarnię. Służyła mu do tego stara metalowa beczka. Wkopywał ją lekko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/28 15:16:03
Wspaniała wędlinka, także robię podobne.
-
2014/01/28 22:30:28
Super. Chętnie popatrzyłbym na fotki

Pozdrawiam
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl