Blog > Komentarze do wpisu

Baleron wędzony - parzony

Baleron wędzony - parzony

 

Składniki:

- karczek wieprzowy

- peklosól

- pieprz ziarno

- listek laurowy

 

Karczek natrzeć peklosolą i odłożyć do lodówki na 24h. Po tym czasie przygotować solankę wg. tabeli dziadka na 3-5dni z nastrzykiem.

Po peklowaniu karczek zamoczyć w wodzie na 2-3h. Osuszyć. Jeśli ktoś posiada można go  włożyć w osłonki pęcherze lub jelita odpowiedniej wielkości i sznurujemy przędzą.  Jak nie ma to używamy siatki wędliniarskiej lub sznurujemy. Jeśli wkładamy w jelita lub pęcherze należy  je nakłuć w kilku miejscach i zanurzamy w wrzącej wodzie celem obkurczenia osłonki.

Po osuszeniu wędzimy ciepłym dymem do barwy brązowej.  

Parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 68-70 stopni.

Studzimy do odparowania, a następnie do temp. ok. 6 stopni.

Smacznego

poniedziałek, 22 kwietnia 2013, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/28 15:16:03
Wspaniała wędlinka, także robię podobne.
-
2014/01/28 22:30:28
Super. Chętnie popatrzyłbym na fotki

Pozdrawiam
-
Gość: Kotek, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/08/30 17:20:35
Można od razu do solanki z peklosolą. ja zawsze korzystam z tabel przeliczeniowych. Wtedy produkt nie wychodzi przesolony. Ilość peklosoli zależy od wagi ilości wody i dni peklowania . Przy dużych gabarytach dobrze jest nastrzyknąć. Zawsze wychodzi .
-
2016/09/05 13:53:10
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl