Blog > Komentarze do wpisu

Czak czak

Chak-Chak,  zwany też kominem


Ciasto pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej i dlatego też nazywane jest często przysmakiem tatarskim. Nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, a smakiem przypomina prażone orzechy. Bardzo smaczne, ale niestety również bardzo kaloryczne.
W kuchni wschodniej istnieje mnóstwo przepisów na ten przysmak. Ja wypróbowałam jeden z nich (lekko zmodyfikowałam) i chyba przy nim zostanę, bo przypomina komin litewski, który niegdyś udało mi się kupić.

 

Ciasto:

- 1 kg maki pszennej,

- 5 jaj,

- 4 łyżki cukru,

- 1 łyżeczka soli,

- 200 ml. mleka,

- 50 ml rumu,

- 60 g roztopionego masła,

- ok. 200 g rodzynek, orzechów,… (opcjonalnie)

- ok. 0,5 l bezzapachowego oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu.

Karmel: Miód- 600g, Cukier - 400 g

Sposób przygotowania:

Ze przygotowanych składników wrobić dość gęste, ale sprężyste ciasto jak na makaron, a następnie umieścić je w misce, przykryć i zostawić w spokoju na ok.: 1 godz.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i pokroić w paski grubości około 0,5 cm  i szerokości około 1 - 1,5 cm. Z każdego paska zrobić wałek średnicy ok. 0,5 cm .

 

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej. Wałeczki kroić w plasterki lub wałeczki wielkości paznokcia (według uznania). Wałeczki łatwo można ciąć nożyczkami kuchennymi.

Tak przygotowane kawałki ciasta piec w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Kuleczki bardzo szybko się pieką wystarczy 1 - 2 minuty.

Usmażone kulki odsączyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Aby uzyskać karmel, miód należy stopić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Do roztopionego miodu dodać cukier i ogrzewać powoli, często mieszając, aby rozpuścić kryształy cukru. Bardzo ważne, aby to zrobić w niskiej temperaturze i nie spalić cukru. Należy cały czas mieszać i patrzeć, aby krople roztworu spływały po łyżce. Zgodnie z zasadami sporządzania karmelu, roztwór trzeba gotować tak długo, aż będzie ciągnąć się w nitki, które szybko twardnieją w powietrzu.

Umieść smażone ciasto w szerokiej misce (zwykle używam głębokiej patelni) i zalać gorącym karmelem. Mieszać, aby równomiernie pokryć ciasto karmelem.

Umieść masę w formie, nadając jej pożądany kształt. Aby uzyskać kształt komina można wykorzystać, np.: szynkowar. Trzeba jednak wyłożyć formę foliową torebką do pieczenia mięsa.

Uwaga! Jeśli karmel zaczyna lepić się do rąk – wystarczy zwilżyć ręce wodą. Gotowy komin pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić ostrym nożem.

 

Smacznego!



niedziela, 26 sierpnia 2012, beiot

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/26 17:11:15
fajowo wygląda!
ciekawa jestem jak smakuje:)
-
2012/08/26 22:03:58
niesamowicie i nie podobnie do żadnego innego ciasta; trzeba spróbować :) łatwo wykonać, chociaż trochę czasu zajmuje, ale myślę że warto. Ważne jest również to, że ciasto można długo przechowywać i mimo, że jest smaczne, to starcza na długo, bo jest bardzo podzielne
-
Gość: kasia, 195-241-166-44.ip.telfort.nl
2013/10/20 18:01:56
robilam, co prawda z innego przepisu, ale tez wyszlo. warto bylo sprobowac, ale raczej nie bede znow robic. Jadlam kiedys cos o podobnym smaku w Czeczenii.
-
Gość: , 82.139.160.2*
2013/10/21 11:28:35
W smaku okrutnie słodkie jest. Bardzo trwałe.
Ciekawe że Czeczeni też robią bo to tatarski przysmak
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n