Blog > Komentarze do wpisu

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim


Moja nowa wędzarka (trzecia już i nie elektryczna) zrobiona dzięki materiałom Andrzeja-Andyandy oraz jego radom. 

Należą się WIELKIE podziękowania dla Andyandy za konsultacje i materiały. 

Skrzynka z drewna iglastego zamówiona u stolarza. Reszta wykonana osobiście. Pierwsze murowanie w moim życiu. 

Płyta fundamentowa izolowana chemicznie o wymiarach 100x100cm i głębokości ok 25cm, zbrojona prętami i wypełniona przed zalaniem kamieniami.

 

Wymiary mojej wędzarni:
- palenisko 91x78cm w podstawie i wysokość 7 cegieł. Myślę że 8-9 mniej by nagrzewało strop. Strop grubości dwóch cegieł. Wylewany na rusztowaniu z desek przykrytych folią, która potem wyjmujemy. Lepiej zrobić strop wylany oddzielnie i włożony, nie związany z cegłą. Zapobiegnie to ewentualnemu pękaniu cegieł. Beton i cegła różnie się rozszerzają i jak są związane na stałe to mogą pojawić się pęknięcia. 
- komora drewniana wysoka jest na 170cm (same drzwiczki) + daszek pokryty gontem bitumicznym jest uchylany na jedną stronę,
- trzy poprzeczki na kije,


Cegła klinkier od wewnątrz brak szamotu, tylko zaciągnięta zaprawą.  

 

Otwór dymowy średnicy ok. 20cm. Można zrobić ok 25cm, jak jest miejsce.

 

Drzwiczki, jeszcze bez dodatkowej regulacji dopływu powietrza, lepiej zrobić szufladę, tak jak Gienek. 

 

a tu już z dorobioną regulacją:

 

Surowa skrzynka już jest. Deska na pióro - wpust. grubość  20mm.

 

Zabezpieczenie tylko z zewnątrz drewnochronem:

 

Zasuwy regulacyjne, do regulacji ilości dymu i temp oraz ewentualnego osłonięcia od wiatru:

 

 

Unoszony daszek pokryty gontem:

 

Dwa termometry w drzwiczkach, jedne u dołu, drugi u góry:

 

i jeden z boku do pomiaru temp. wewnątrz wyrobów, a trzeci do ewentualnego zdalnego pomiaru temp. wewnątrz wędzarni, coby za często nie chodzić:

 

Izolacja termiczna 3cm. Płyty z wełny, kominkowej z folią alu, spoiny zabezpieczone folią samoprzylepną aluminiową:

 

Na to blacha z nierdzewki, jak ktoś nie może to niech robi z czarnej:



 wysokość poprzeczek na kije wędzarnicze mierząc od stropu paleniska, czyli dna komory: 

1 - 67cm

2 - 108cm

3 - 158cm



Deflektor z dwóch blach jedna 30x30 druga oddalona o ok. 1cm 40x40. Odległość dolnego deflektora od stropu ok 9cm:

 

Daszek od wewnątrz:

 

Odsadzenie skrzyni w stosunku do paleniska. Lekko wysunięta za obrys cegły, tak aby deski nie piły wody:

 

Palenisko:

 

Strop paleniska był robiony na rusztowaniu bez desek, na które położono folię, i wylano zbrojony strop. Potem strop został wyjęty od strony paleniska i zabrana została folia. Szalunek robiony bez gwoździ. Tylko klinowany:

 

Pierwsze dymienie:

 

Pierwsze wyroby:

 

 

 

 

 

Wymiary komory: szerokość 93, głębokość 80, wysokość od góry drzwiczek 170. Mierzone na zewnątrz
Wewnątrz szerokość 81.
Wysokość daszku w szczycie 23cm
Otwory dymowe z boków skrzynki średnica 6,5cm.
Deska pióro - wpust grubości 2cm.
Cegła wymiar: 12x25x6,5
Palenisko: 91x78x53cm

Fundament 100 x 100cm x 25cm

Powodzenia i zapraszam na bloga, tam też są informacje: facebook

 

Po kilku wędzeniach, teraz zrobił bym większa komorę wędzarniczą 1x1x2m i palenisko w ziemi zagłębione, tak aby strop wędzarni wył na poziomie podłoża. 

Wędziłęm, jak lało, wiało padał śnieg i było gorąco. Wędzarnia spisuje się na medal. To moja najlepsza wędzarnia dzięki Andyandy. Następna będzie taka sama, tylko większa. 

 

Ilość drewna przygotowanego do wędzenia w lipcu 2012

 

i ilość drewna pozostała po 7 h wędzenia

Po dłuższym już zadymianiu ( dwu letnim) i wybudowaniu przez kilkanaście osób takich wędzarek z czystym sumieniem polecam. Jeszcze nikt nie zawiódł się na takiej wędzarni. Wszyscy są zadowoleni. Łatwo się wędzi i mało zużywa opału. 

wtorek, 29 maja 2012, beiot

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/30 11:27:54
Piękna rzecz!! Sam muszę coś takiego zbudować. Blacha w środku to pewnie "kajnerka" a nie żaden ocynk? Naprawdę piękna rzecz! Pozdrawiam
-
2012/05/30 22:09:53
Tak blacha nierdzewna. Pod nią wełna kominkowa twarda 30mm z folią.
-
2012/11/22 20:01:33
Bardzo ładna wędzarnia, chcę taką wybudować, jako laik mam kilka pytań:
1. Czy wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim sprawdza się lepiej niż taka z przewodem dymowym i oddzielnym paleniskiem
2.Czy płyta fundamentowa jest zbrojona i jakiej jest grubości
3.Jakie grube są deski i czy montowane są na pióro i wpust
4.Z jakiej blachy jest deflektor i czy musi być wbetonowany na stałe
5. Czy palenisko wyłożył Pan szamotką
6. Jakiej grubości pręty zastosował Pan do zbrojenia stropu nad paleniskiem i czy strop od spodu wyłożony jest folią
Będę wdzięczny za każdą poradę
Pozdrawiam
PS -skorzystałem z przepisu na andżikę -palce lizać!
-
2012/11/27 22:46:15
ad 1. Czy wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim sprawdza się lepiej niż taka z przewodem dymowym i oddzielnym paleniskiem - uważam, że tak i wybrałem tak po wielu rozmowach z doświadczonymi osobami. Mała ilość drewna do wędzenia i zdrowszy dym. Tak kiedyś się wędziło nad dymem bezpośrednio z paleniska.
2.Czy płyta fundamentowa jest zbrojona i jakiej jest grubości - tak na szpadel głębokości.
3.Jakie grube są deski i czy montowane są na pióro i wpust - deska 2cm na pióro wpust
4.Z jakiej blachy jest deflektor i czy musi być wbetonowany na stałe - deflektor jest z czarnej blachy gr. 6mm, nie jest on wbetonowany na stałe. Wbetonowane są śruby, a raczej pręty gwintowane. Deflektor jest przykręcony do prętów.
5. Czy palenisko wyłożył Pan szamotką - absolutnie. To nie miał być piec tylko wędzarnia. Szamot kumuluje ciepło, a to nie jest przy zdrowym wędzeniu potrzebne.
6. Jakiej grubości pręty zastosował Pan do zbrojenia stropu nad paleniskiem i czy strop od spodu wyłożony jest folią - pręty żebrowane chyba 12mm. Folii nie ma od dołu. Była folia na deskach rusztowaniu stropu przed jego wylaniem.

Poproszę o wysłanie zapytania na mojego e-maila wyrobydomowe@gmail.com. Prześlę wartościowy materiał do poczytania dla budujących wędzarnie
Pozdrawiam
-
2013/01/09 16:12:57
ciekawe! :)
-
2013/01/15 12:14:28
czadowe :)
-
2013/01/25 00:29:50
raczej zadymiarskie ;-)
-
2013/04/27 16:47:20
Czy ktoś orientuje się, czy w jednej wędzarni można wędzić rybę i mięso (niekoniecznie jednocześnie). Czy nie przechodzi zapach.
-
2013/04/29 17:20:13
langelandczyk
W jednej wędzarni możesz wędzić mięso i ryby nawet razem (jednocześnie). Wszystko będzie ok i nie przejdzie zapachami.
-
2013/04/29 22:15:49
Witam!
Wędzarnia super, właśnie będę taką budował , tylko góra będzie z cegły.
Mam zatem pytanie które nie został jeszcze zadane, czy płyta nad paleniskiem jest z jakiegoś specjalnego betonu wytrzymałego na temperatury ok 1000 st. C.
Jeśli płyta jest wykonana ze zwykłego betonu, to czy po dłuższym używaniu nie będzie pękać od temperatury.
-
2013/04/30 10:27:08
witam
mam pytanie jaka gruba jest wylewka nad paleniskiem i czy można np zastosować blachę grubości 1cm zamiast wylewki i zrobić tylko w niej otwór?czy wylewka na ziemi jest typowa czy z jakimiś dodatkami żaroodpornymi?
-
2013/04/30 10:43:13
Witam
foniu2, strop jest ze zwykłego betonu, może go nawet nie być. W wędzarni wędzimy używając małej ilości drewna przy względnie dużej objętości komory spalania. Nie chodzi nam o uzyskanie jak najwyższych temperatur :-) Mamy wędzić nie piec, czyli najczęściej dymem o tem ok. 50 stopni przy np 8h.

pawee4, wylewka (fundament) jest z dodatkiem środka uszczelniającego, aby nie chłonął wilgoci. Nad paleniskiem można dać blachę, jednak to co spłynie z wędzonek może się na niej spalać i niepotrzebnie odparowywać, a potem osiadać z powrotem na wędzonkach.
proszę napiszcie na wyrobydomowe@gmail.com to prześlę wam troszkę informacji do poczytania odnośnie wędzarni.
-
2013/05/01 11:24:35
witam
dostałem meila zwrotnego ze nie doszedl do ciebie poniewaz nie ma takiego adresu wiec podam swojego i jak mozesz to przeslij mi te wiadomosci dotyczace wedzarni

moj mail
pawel2711@poczta.onet.pl
-
2013/05/25 20:27:43
Zainspirowany Twoją wędzarnią, postanowiłem że wybuduję podobną.
Część murowaną zrobiłem sam, może nie jest tak estetyczna jak Twoja ( cegła rozbiórkowa ). Część drewnianą zrobię sam. Rama z kantówek + gruba boazeria.

Pozzdrawiam
-
2013/05/26 13:41:51
adamskitg, super. Nie wygląd ważny, a zasada działania i produkt końcowy. Czekam na fotki wędzarni i pierwszego wędzenia. Wnętrze zrób z drzewa liściastego. Na zewnątrz może być iglaste. Powodzenia i pozdrawiam
-
Gość: kuki, host56.cybermax.pl
2013/06/17 13:19:02
Wszystko fajnie by było gdyby ta wędzarnia nie wyglądała jak kibel. Zdecydowanie lepiej będzie jeśli to postawimy np. z cegły
-
2013/06/17 13:36:43
W tej wędzarni nie wygląd jest najważniejszy, a efekt końcowy i łatwość zdrowego wędzenia. Można zrobić murowaną, przetestować i uczyć się wędzić. Cegła i drewno to dwa różne materiały. Trzeba pamiętać, że murowana będzie potrzebowała więcej energii, będzie kumulowała ciepło i wilgoć. Mój kibelek mimo wyglądu jest w chwili obecnej moja najlepsza wędzarnią. Następna jak będę budował będzie taka sama tylko większa i z obniżonym paleniskiem. Pozdrawiam
-
2013/06/29 22:19:27
Witam bardzo mi sie podoba Pańska wędzarnia i chciałbym wybudować podobną:) mam małą działkę więc nie bardzo mi sie widziała taka z oddzielnym paleniskiem, mam kilka pytań apropo przyszłej budowy.
1. proponuje wybudować taką by w środku palenisko miało ok 50x50cm więc przy wymiarach zewnętrznych będzie ok 75x75cm, czy może być niższa tak na 180cm do szczytu? (w tym będzie ok 8-9 rzędów cegieł reszta z drewnianych desek? Wiem że troszkę mała ale powinna mi wystarczyć. Czy nie będzie za niska?
2. Czy konieczne jest wykonanie izolacji z wełny oraz obicie jej blachą?
3. Czy można część drewnianą wykonać ze zwykłych desek bez pióra? (nawet z takich np. po paletach euro?
4. W jakim stosunku mieszał Pan zaprawę cementową ? Czy 2:1 piasek:cement będzie odpowiednio? Oraz ile poszło Panu cementu?

Dziękuje za odpowiedzi i ewentualne sugestie. Pozdrawiam
-
2013/06/29 22:22:34
I jeszcze jedno pytanie zapomniał bym czy cegły muszą być pełne czy dziurawki ??
-
2013/06/30 13:12:31
Witam
ad. 1 palenisko najlepiej jak największe, jak się da. Małe nie potrzebnie kumuluje więcej ciepła i trzeba używać mniejszych kawałków drewna.
ad. 2 Izolacja przydaję się zima, konieczności nie ma. Można wnętrze obić deską z drzewa liściastego, trzeba tylko uważać, aby za mocno nie rozgrzać, bo dolne deski można zapalić lub zwęglić. Ponadto będzie mniej trwała.
ad. 3 Jak będzie bez pióra to będzie mniej szczelnie, szczególnie że deski będą pracować i porobią się szczeliny.
ad.4 Mieszałem na tzw. oko chyba 2:1 + uplastyczniacz, ule poszło nie jestem w stanie powiedzieć.
ad. 4 cegła u mnie jest klinkierowa, dziurawka może być za słaba, raczej zwykła czerwona, cegła pełna.
Proszę o e-maila na wyrobydomowe@gmail.com to prześlę troszkę informacji do poczytania

Pozdrawiam i czekam na foty z budowy :-)
-
2013/06/30 13:16:19
aaa,
jeszcze jedno z wielkością wędzarni i paleniska jest tak, że czym większa tym łatwiej nad nią panować i mniej wrażliwa jest na nasze błędy przy opalaniu. Podobnie jak z akwarium w małym trudniej utrzymać właściwe warunki niż w dużym :-)
-
2013/06/30 13:24:42
Jeszcze dołączę cenną uwagę kol. Andyandy dotycząca budowy wędzarni:

"1.Najważniejsze jest duże palenisko, które nie będzie kumulowało ciepła w ściankach i nie nagrzewało wylotu spalin.
2. Opalanie wędzarni tylko przez wyżarzanie drewna z jak najmniejszą ilością płomienia.
3. Palenisko powinno mieć pełny dostęp powietrza, a konstrukcja wędzarni powinna utrzymać ciąg minimalny - tylko skierowanie dymu do komory bez zbytniego podsycania paleniska.
4 komora powinna zostać zbudowana z materiałów bezpiecznych, szybko nagrzewających się i utrzymujących temperaturę.
5 Odprowadzenie dymu musi nastąpić poza komorę, bez jego wychłodzenia w celu uniknięcia refluksu i skroplin.
6 Wielkość wędzarni ustalamy na podstawie wydolności termicznej paleniska, przy prawidłowym opalaniu podczas procesu wędzenie. p. 2 i p. 3

Jeżeli wasze wędzarnie spełniają podstawowe wymogi, które napisałem to są wędzarniami. Jeżeli nie, to nie częstujcie dzieci wyrobami bo nie są świadome co jedzą i lepiej kupić w Biedronce.
Kolor i wygląd wyrobów to nie wszystko. Zło czai się w sposobie opalania - spalania drewna i jest niewidoczne.
Więc wędzarnie muszą zostać zbudowane z pewnym kompromisem. "

Warto o tym pamiętać!!!
-
Gość: lukasz, 193.239.136.2*
2013/07/16 10:50:29
Witam,

Mam pytanko, napisał Pan: "Po kilku wędzeniach, teraz zrobił bym większa komorę wędzarniczą 1x1x2m i palenisko w ziemi zagłębione, tak aby strop wędzarni wył na poziomie podłoża"

Sprawa z komorą wędzarniczą jest dla mnie jasna ale nie bardzo rozumiem co miał Pan na myśli z tym paleniskiem. Jak będzie Pan w nim palić skoro ma być zagłębione w ziemi a strop wędzarni będzie na równi z podłożem ?? I czemu ma służyć taki zabieg ??

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam.
-
2013/07/16 11:17:29
Witam
Z paleniskiem to chodzi o to aby strop paleniska, czyli posadzka komory była na poziomie gruntu. Wtedy łatwiej można by załadować wędzarnię i wjechać do niej wózkiem wędzarniczym. Na którym można od razu suszyć i ociekać wyroby. Widziałem takie rozwiązanie z zrobieniem zagłębienia. Do paleniska schodziło się po schodkach. Ja chcę wykorzystać spadek terenu. Postaram się zrobić szkic i zamieszczę na końcu tematu.
Pozdrawiam
-
Gość: Adek, 159-205-115-173.adsl.inetia.pl
2013/07/28 14:11:06
Wędzarnia super a robiona według wskazówek AndyAndy na pewno spełnia swoje zadanie w 100% . Napiszę tylko iż aby strop nad paleniskiem wylany z betonu posłużył nam długo , powinniśmy dać wylanemu betonowi czas na osiągnięcie swoich pełnych parametrów i nie rozpalajmy wcześniej ognia niż po 20 dniach od wylania . Takie info otrzymałem od fachowca ponoć daje to gwarancję , że nie będzie się łuszczył . Pozdrawiam
-
2013/07/28 14:24:59
___________________________________________
Absolutnie: CUDO LUDZKIEGO UMYSŁU! *****

___________________________________________
-
2013/07/28 20:55:29
Dzięki. Nie cudo, ale się sprawdza dzięki Andyandy. Ja czekałem z pierwszym rozpaleniem dwa tygodnie i codziennie polewałem woda.
Pozdrawiam zadymiaczy :-)
-
Gość: Arpi, azr66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/12 01:42:34
Czesc twoja zadymiarka otworzyła mi trochę oczy na ważne rzeczy i aspekty zdrowotne gotowych wyrobow. Do tej pory wedzilem w beczce przykrytej szmata i nie narzekalem na wyroby. Teraz przyszła pora na wizualnie ladniejszy sprzęt. Interesuje mnie sposob osuszania wyrobów w tej wedzarce, jak to robisz. Rozumiem ze kluczem jest uzyskanie dużej ilości żaru? Czy rozpalasz , powoli dodając drzewo czy ladujesz je jednorazowo na początku i tak uzyskanym żarem osuszasz? Sorry za literowki pisze z tableta.
-
2013/08/12 17:05:33
Pierwsze to wędzarnia nie ma wyglądać, a dobrze wędzić zdrowym dymem.
Osuszanie odbywa się przy małej ilości żaru. Podczas wędzenia nie jest potrzebna wysoka temp. To nie piekarnik. Nagrzewasz niepotrzebnie palenisko.
Osuszam przy uchylonym daszku lub, a czasem i uchylonych lekko drzwiczkach. Żaru jest minimalnie. Dwa trzy małe kawałki drewienka. Musi być ruch powietrza. Osuszanie trwa ok 30 min do 1 h max. Jeśli chcesz materiały do poczytania o wędzeniu i wędzarni to napisz na e-maila wyrobydomowe@gmail.com
-
Gość: Arpi, axq30.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/14 16:22:50
Hej o tym ze wedzarnia powinna więdzić a nie wyglądać to ja wiem tylko powiedz to mojej żonie:) Szkoda mi mojej beczki oj nie jeden wieprzek przez nią przeszedł.
-
2013/08/14 19:28:23
Witam
To masz już doświadczenie i wiesz co chcesz!
Żona musi wybrać czy chce dobry produkt z Twojej wędzarni, czy byle jaki z ładnej, co się jej podoba :-) Mama nadzieję że jej nie podpadną za to ;-)
-
Gość: Arpi, aars185.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/29 00:10:54
Hej, mam jeszcze jedno pytanie. Czy może dojść to różnicy temperatury w komorze pomiędzy dołem a górą. jeżeli komorę do wysokości 50 cm wylożę welną i obiję blachą a resztę do daszku zrobię z desek? Chodzi mi o bezpieczeństwo i ekonomię. Wymiary wew komory jakie mi wyszły to 87x80x150 bez daszka. I na koniec jak mocowałeś komorę do postumentu z cegieł?
Pozdrawiam
-
2013/09/01 06:41:27
W komorze wędzarniczej mojej wędzarni temp. jest w miarę równo rozłożona max 5-10 stopni góra - dół. Myślę, że jeśli dół komory będzie izolowany wełną i blachą, a góra deską będzie ok. Przeważnie w mojej komorze przy normalnym wędzeniu wyżej jest lekko cieplej.
Drewniana skrzynka jest przymocowana za pomocą tzw. gwoździa w kleju firmy Tytan, czyli przyklejona do postumentu.
-
Gość: tomas_gosport, cpc7-fare6-2-0-cust139.6-1.cable.virginmedia.com
2013/09/02 23:28:51
witam. w opisie jest ze skrzynia zrobiona z drewna iglastego, czy to nie przeszkadza w wędzeniu jakby nie było ocieplenia i nierdzewki w środku. ogólnie fajnie zrobiona, wyglądem przypomina kibelek, ale nie wygląd się liczy tylko smak wyrobów. założe sie że smakują wyśmienicie. niedługo przymierzam sie do budowy swojej, i przerabiam różne projekty, zasady budowy itp i wygląda na to, że najprostsze------->najlepsze.pozdr
-
2013/09/03 00:51:45
Witam
Jeśli chodzi o rodzaj drewna to nie przeszkadza w wędzeniu jeśli z iglastego nie będzie kapać żywica na wyroby. Wewnątrz w przypadku blachy trzeba dać boazerię lub zrobić z kantówki 5cm i wystarczy.
Powodzenia w budowie. Czekam na fotki i relację z pierwszego wędzenia.
-
Gość: tomas_gosport, cpc7-fare6-2-0-cust139.6-1.cable.virginmedia.com
2013/09/03 09:40:06
Czyli boazeria na zew, ocieplenie i boazeria w środku? A jak wygląda sprawa dna paleniska, jest tam tylko wylewka fundamentowa? A jakby tak obmurować środek starego piekarnika z izolacją, jak emaliowany metal ma się do tego nie przepali sie? dzieki za porady.
pozdrawiam
-
Gość: tomas_gosport, cpc7-fare6-2-0-cust139.6-1.cable.virginmedia.com
2013/09/03 12:05:45
a i jeszcze żwir pod fundamentem zagęszczany czy nie, żeby nie siadało?
-
2013/09/04 21:13:08
Tak boazeria - wełna boazeria. Dno paleniska to tylko wylewka cementowo-żwirowa.
Palenisko może być z samej blachy, bez obmurowania. Wtedy nawet lepiej bo energii nie kumuluje. Pod fundament wykopany otwór szpadlem tak zby została twarda ziemia. Nie zagęszczałem. W fundament poszły kamienie i zbrojenie.
Pozdrawaim
-
Gość: Sebo, 146-52-150-4-dynip.superkabel.de
2013/09/11 21:27:51
Witam. Czy moglby Pan napisac w jakiej kwocie zamknal Pan sie z materialami ?

Pozdrawiam Sebastian
-
2013/09/12 10:17:55
Witam

Koszt w moim przypadku tylko szacunkowy ok 1500zł

- skrzynka drewniana u stolarza kosztowała 600zł
- wełna została z kominka koszt .....
- blacha nierdzewna od dobrego kolegi koszt kilka stówek
- impregnat, gont na dach, śrubki, ... ok 150zł
- cement i piasek, zbrojenie oraz cegła pozostały z budowy
- robocizna własna
- drzwiczki 60zł
- termometry po 10zł
- kije wędzarnicze z trzonków do mioteł po 2,5zł szt
- deflektor z kawałka starej blachy
To chyba tyle co mogę napisać
-
Gość: Arpi, acqs92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/13 00:24:59
Hej, mam jeszcze pytanko. Wędzarke już zrobiłem wygląda obiecująco(:. Po rozpaleniu dym uchodzi wszystkimi możliwymi szparami, głównie pod dachami i wokół drzwi. Będzie trzeba uszczelnić bo zadyma jest niezła. Obawiam się że sąsiadowi trzeba będzie odpalać po kawałku mięcha po każdym zadymianiu żeby nie marudził(:. Powiedz mi uszczelniałeś swoją? Dodam że skrzynię robiłem sam.
-
2013/09/15 20:12:27
Witam.
Jak dymi to dobre. Ja bym nie uszczelniał (swojej nie uszczelniałem) jak jest za dużo to musi uciekać. Nie ma takiej potrzeby. Raczej trzeba nauczyć się wędzić tą wędzarnią, jak każdą. Wiem to z doświadczenia. Dym przy wędzeniu musi być, a jak jest go za dużo to trzeba regulować ilością opału i powietrza.
Chętnie zobaczyłbym fotki. :-)
a odnośnie sąsiadów, to niestety muszą się ślinić, albo z Tobą dobrze żyć ;-)
wyrobydomowe@gmail.com
Czekam na foty
-
Gość: artur, 195.139.136.9*
2013/10/05 15:23:28
witam,

jaka jest odleglosc pomiedzy wylotem rury dymowej a deflektorem z blachy?

dziekuje/pozdrawiam
-
2013/10/07 09:50:05
witam
u mnie 12cm, ale jak jest możliwość to można zrobić 20cm
-
Gość: Robercik, host-87-101-25-234.proxnet.pl
2013/10/13 21:48:55
Witam, a gdzie można dostać takie drzwiczki z regulacją dopływu powietrza
-
2013/10/14 00:00:53
Z regulacją nie ma. To było dorobione, jednak nie zdaje egzaminu. Za małe otwory i za mało, aby miało większy wpływ. Lepiej zrobić zasuwę lub szufladę, jak jest na FB podane. Wędzarnia wg. Andyandy.
-
Gość: Robercik, host-87-101-25-234.proxnet.pl
2013/11/01 22:19:33
Jeszcze pytanko o deflektor, czy lepiej dać dolną blachę na lince żeby można było regulować jej wysokość ( może dać ją pod stropem ) albo nie ma to większego znaczenia ? Jeszcze prośba żeby ktoś napisał o najważniejszym czyli paleniu. Wiadomo że najlepiej drzewem owocowym ale co dalej. Czy lepiej wrzucać duże kawałki i rzadziej dokładać czy małe kawałki i częściej ? Byłbym wdzięczny za parę porad co do sposobu palenia :)
Dzięki
-
2013/11/01 22:46:57
Można zrobić na lince będzie można regulować lub zamknąć dopływ dymu, ale na górze też musi być deflektor, aby ewentualnie to co skapnie nie leciało na gorący deflektor.
Odnośnie palenia to używamy drewna drzew liściastych, ja zazwyczaj używam olchy. Drewno powinno być suche i czyste, bez kory. Dokładać małe kawałki, tak aby płomień tylko pełzał. Potem można w końcowym etapie zwiększyć ilość drewna i ognia, aby podpiec produkt i uzyskać wewnątrz niego temp. ok 70-72 stopnie.
Każdej wędzarni trzeba się nauczyć, aby dobrze wędzić.
Pozdrawiam
-
Gość: marlonek, aeni72.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/11 13:14:27
Witam
Mistrzu czy jest sens dawać na strop paleniska blachę nierdzewną stosując szalunek z połówkowych cegieł i zalewając ją do równości tych połówek zwykłym betonem? czy może ta blacha nagrzewając się będzie pracować z czego mogą powstać jakieś naprężenia czy pęknięcia?
-
2013/11/12 16:51:52
Witam. Tylko nie mistrzu. Czy warto? Myślę, że bez potrzeby. Lepiej strop zrobić jako płytę i luźno położyć na palenisko nie będzie wtedy na pewno pracował.
Pozdrawiam
-
Gość: jarek, 195.117.122.19*
2013/12/04 10:13:27
Beiot mam chęć zrobić taką wędzarnie jak ty, oczywiście ze względu iż bardzo dobrze się w niej wędzi. Napisać gdzieś że zrobiłbyś na 8 - 9 cegieł jak teraz byś robił. Czy mam tak postąpić, będzie lepiej
-
2013/12/04 19:56:25
Im większe palenisko tym będzie lepiej. Teraz bym zrobił 1x1x2 m szafkę. Zagłębiłbym palenisko poniżej poziomu posadzki tak aby można było wjeżdżać wózkiem do wędzarni, na którym można suszyć i wędzić.
Na 7-8 cegieł będzie lepiej, ale dostęp będzie trudniejszy! Trzeba to wziąć pod uwagę. Zrobić stopnie lub obniżyć palenisko.

Pozdrawiam
-
Gość: jarek, 195.117.122.19*
2013/12/09 08:21:58
Cześć
Czyli zrobię na 8 cegieł i zagłębie poniżej poziomu aby dostęp był dobry. a komorę 1x1x2 m, tak jak napisałeś, spora ta komora ale im większa tym łatwiejsza w obsłudze.
-
2013/12/09 13:33:55
Dokładnie im większa tym bardziej stabilna. Komorę nie koniecznie trzeba zagłębiać, można wykorzystać nierówność spadek terenu np pod altanę i wtedy z boku będzie palenisko, a komora wędzarnicza na równi z terenem. Trzeba tak pomyśleć, aby był łatwy dostęp. Jak zagłębisz komorę to trzeba dodatkowo izolować, aby nie nasiąkała wodą, chyba, że będzie pod dachem. Jak naciągnie wilgoci będzie źle się wędziło. Można też zrobić dużą wędzarnię z paleniskiem wewnątrz, coś jak bacówka. Palenisko będzie wtedy w komorze wędzarniczej.
-
Gość: Arpi, acqe47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/13 23:38:46
Czołem kolego. Wędzę już w takiej samej wędzarce jak Ty pól roku. Wydaje mi się że faktycznie optymalne rozwiązanie jeżeli chodzi o wędzarkę. Tak jak opisujesz na wędzenie wpływ ma wiele czynników o których wcześniej nie zdawałem sobie sprawy puszczając wieprzowiny przez beczkę. Swoją drogą miło wspominam starą przepaloną puszkę:). Bardzo ciekawie i każdemu polecam opisuje proces wędzenia Dziadek z wędzarniczej braci. Ma on jednak inną wędzarkę ale równie skuteczną bo prostą przede wszystkim. Mam jednak do Ciebie kilka pytań. Czy mógłbyś w kilku słowach opisać sam proces wędzenia w Twoim wykonaniu. Wiadomo najpierw osuszanie z uchylonym dachem i ty pytanie jak dlługo i w jakiej temp. To robisz. Czy tylko żarem, czy jednak mały płomień się roli. Dalej samowędzenie czy rownież tylko na żarzących się kawałkach czy z małym płomieniem. Przyznam że podczas ostatniego wędzenia przy temp 0 na dworze i samym tlącym się drzewem uzyskałem w komorze temp około 35 st. Ato chyba trochę mało jak na 4 godziny wędzenia. Wyczytałem u Ciebie również czego nie wiedziałem o rozgarnięciu kawałków tlącego się drzewa. Mam też problem z uzyskaniem ładnego koloru wędzonek. Czy podpiekasz je w ostatecznej fazie? Jeżeli tak to jak długo i w jakiej temp? Wybacz ciekawość ale bardzo mnie to interesuje:)
Pozdrawiam
-
Gość: Arpi, acqe47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/13 23:41:45
Sorki za wcześniejsze literówki ale piszę z tableta wrrrrrrr...
-
2013/12/14 11:09:08
Witam
Gratuluję wędzarni. Chętnie obejrzałbym fotki.
Odnośnie wędzenia to najpierw osuszam przy uchylonym dachu i czasem uchylonych drzwiach w temp ok 40-50 stopni i przy otwartych drzwiczkach paleniska. Mało dymu i duży ciąg.
Potem Zamykam drzwiczki i dach i utrzymuję temp. ok 40-50 stopni przez kilka godzin różnie od 3-6h, chyba że wędzimy na zimno to staram się jak najniżej poprzez dokładanie malutkich klocków drewna i przy minimalnym płomieniu. Przy zimnym wędzeniu wędzę jeszcze przeważnie 2-3 dni po ok 2-3h dziennie.
W końcowej fazie jak już mamy odpowiedni kolor to albo parzę, albo podpiekam, czyli podnoszę temp do ok 80 stopni i patrzę na termometr wbity w wyrób.
-
Gość: Arpi, aamb225.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/14 18:35:22
Dzięki za odpowiedź. Powiedz jeszcze bo napisałeś że obtaczasz wyroby przed wędzeniem w jajku. Co to daje? Chętnie wkleję fotki, tylko jak to zrobić:)
-
2013/12/15 11:37:17
Witam
Nie w jajku, a w żółtku i dotyczy to wyłącznie schabu zgodnie z recepturą z Przepisów Wewnętrznych nr 16 z 1959r. Powierzchnia ma inny kolor i zamyka się. Może to powodować, że wyrób jest bardziej soczysty.
Fotki mnożna na FB lub na e-maila wyrobydomowe@gmail.com

Wesołych Świąt
-
Gość: Arpi, aaow60.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/15 19:26:41
Mam jeszcze jedno pytanko :) pierwszy raz miałem taki przypadek ostatnio że wędzonki mi się pociły były bardziej w kolorze żółtawym niż zwykle a woda po gotowaniu była mętna. Temperatura wędzenia była w granicach 35 st, 4 godziny wędzenia plus osuszanie. Dopływ powietrza jak zwykle. Wilgotność powietrza na zewnątrz była większa niż zwykle. Fundament mam zabezpieczony od gruntu z dołu folią, boki nie ale były pociągnięte kilka razy gruntem. Co kurna jest?
-
2013/12/16 13:48:51
Witam
Wygląda na wilgoć. Skraplanie się wody na powierzchni wyrobu powstaje na skutek różnicy temp produktu wędzonego i temp w wędzarni. Osuszanie należy przeprowadzić w temp ok 40-50 stopni w krótkim czasie. Ponadto można co jakiś czas otworzyć drzwiczki komory wędzarniczej celem przewietrzenia i usunięcia nadmiaru wilgoci. Przy dużej wilgotności powietrza wędzi się gorzej. Sprawdzone przy 80% wilgotności.
Przy wędzeniu w niskiej temp i wysokiej wilgotności trudno będzie osuszyć powietrze. Proszę spróbować po osuszeniu wędzić w temp ok 40-50 stopni i sprawdzić czy coś takiego wystąpi.
Pozdrawiam
-
Gość: , 178.182.48.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/12/16 23:49:59
Dzięki za wskazówki. Swoją droga tak myślałem. Ale to fajne że każde wędzenie jest inne:) trzymaj się i wszystkiego dobrego na święta dla całej rodzinki!!!
-
2014/01/07 19:52:30
Witam
Odnośnie materiałów o których już wcześniej pisałem, a o które często pytacie w e-mailach zamieściłem je tu: wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/548083/budujemy-wedzarnie.html

Cztery części o budowie wędzarni.
Polecam.
-
Gość: Marlonek, cua114.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/13 09:11:41
Mr Beiot a jak się ma wielkość deflektora do wielkości komory? Komorę mam ok 60cm x 60cm w środku, czy może być podwójny deflektor o wym25x25cm i 35x35? Pozdrawiam
-
Gość: , 82.139.160.2*
2014/01/13 09:43:05
Marlonek,
Deflektor najlepiej możliwie jak największy przy pow. komory 60x60cm zrobiłbym 35x35, podwójny zawsze lepiej, ten pod spodem może być 25x25, tylko nie mniejszy niz średnica kanału dymowego.
Poczytaj tutaj: wyrobydomowe.blox.pl/2013/11/Budujemy-wlasna-wedzarnie-czesc-III.html

Pozdrawiam
-
Gość: Marlonek, cua114.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/13 10:54:01
Witam Dzięki za odpowiedź, pytałem gdyż mam materiał na 2 deflektory o wym. 40x40cm i 30x30cm ale czy nie są one za duże do komory o wym. 60x60cm?
-
2014/01/13 14:45:22
Myślę, że będzie ok.
-
Gość: Marlonek, cua114.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/14 11:07:48
Ale który? 40x40 i 30x30 czy ten mniejszy 35x35 i 25x25? Pozdr.
-
2014/01/15 00:17:36
Trzeba dać dwa, jeden na drugi z odstępem ok 1-1,5cm. Większy na górze 40x40 pod nim mniejszy 35x35 lub 30x30
Pozdrawiam
-
Gość: Marlonek, cua114.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/15 07:38:37
Ok tak zrobię, dzięki za odpowiedź.
-
Gość: arnik, 83-238-153-78.ip.netia.com.pl
2014/01/18 11:04:47
Czy w zwiazku z tym że palenisko jest tuż pod wedzarnia ,możesz wedzic zimnym dymem?Zazwyczaj ludzie oddalaja palenisko na ok 1,5-2 metry od wedzarni zeby mozna w razie potrzeby wedzic na zimno i na graco.Czy tak bliskie usytuowanie paleniska nie powoduje trudnosci w uzyskaniu dymu o niskiej temp? Jakie sa problemy wynikające z zastosowania szamotu do paleniska , tzn. czemu powolne oddawanie ciepła przez szamot jest wg .Ciebie szkodliwe. Wydaje mi sie że umożliwi nam to utrzymanie w dluzszym czasie zadanej temperatury w komorze?
-
Gość: arnik, 83-238-153-78.ip.netia.com.pl
2014/01/18 11:14:59
I jeszcze jedno pytanie.Skoro nalezy umozliwisc dostep powietrza do paleniska to moze rozwiazaniem byloby zastosowanie drzwiczek ażurowych? Nie wiem na ile to rozwiazanie byloby funkcjonalne bo w takich drzwiczkach nie da sie regulowac dostepu powietrza.
-
Gość: czarny, 79.162.192.1*
2014/01/19 21:24:10
Jak to nasze wędzenie ma się do przepisów UE i czy naprawdę jest szkodliwe?
-
2014/01/20 01:56:06
Witam
Arnik
W tej wędzarni można wędzić w temp ok 25 stopni przy temp otoczenia ok 10. Trzeba tylko umiejętnie opalać. Kanał jest zbędny, a dokładnie nie wskazany.
Szamo niepotrzebnie kumuluje energie cieplna. Wędzenie to nie pieczenie, temp i tak możemy bez problemu uzyskać. Nie pisze o szkodliwości szamotu, a o kumulacji ciepła.
Proszę poczytać teorię: wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/548083/budujemy-wedzarnie.html
Temp. w komorze i tak utrzymać można na dowolnym poziomie. Jak szamot się nagrzeje to już z temperatura nie zejdziesz :-(

Od drzwiczek lepszym rozwiązaniem będzie szuflada.

Przepisy UE dotyczą na szczęście producentów masowych. Nieodpowiednie wędzenie powoduje produkcję szkodliwych substancji pokrywających wędzonki. Tez jest to opisane w linku który podałem powyżej.

-
Gość: pablo, 46.205.213.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/21 17:00:10
Hej
Kolega polecił mi Twoja wędzarnię no i zrobiłem podobną, ale chciałbym zapytać o 2 sprawy.
1. Moja wędzarnia jest tylko postawiona a nie przyklejona tak jak u Ciebie do cegieł (napisałeś, że klejem tytan), ale jest stabilna. Czy jeśli jej nie przykleję to czy to będzie miało jakieś znaczenie in minus?
2. Ile razy trzeba wypalić (wygrzać) wędzarnie zanim się zacznie wędzić i do jakiej temp. maksymalnej ją przepalić pierwszy raz?
3. Trochę prześledziłem stronę i nie znalazłem informacji co robisz jak już mięso uwędzimy. Ja do tej pory wędziłem u rodziny i nie byłem świadomy do końca jak to robić. U mnie szwagier wyjmował z wędzarni mięso i na chwile wrzucał je do wiadra z zimną wodą, a następnie wieszał na sznurku na powietrzu. Dopiero po powrocie do domu parzyłem, ale już po parzeniu nie wrzucałem do zimnej wody na chwile. Jak to wygląda u Ciebie?
4. Jakiego drewna używasz i czy okorowanego?
Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż przede mną zbliża się pierwsze wędzenie w własnej wędzarni.
Pozdrawiam
-
2014/01/21 20:32:04
Witam kolegę po dymku :-)

Fajnie jakbyś przesłał fotki na wyrobydomowe@gmail.com
Łatwiej będzie rozmawiać.

ad. 1 Proponuję ją przymocować, bo wiatr może zwiać, a coraz częściej mocno wieje!
ad. 2 Ja przepaliłem dwa razy przed właściwym wędzeniem do temp ok 90 stopni
ad. 3 Po wędzeniu należy podnieść w wyrobie temp (wewnątrz) do ok. 70-72 stopni. Można to zrobić podpiekając w wędzarni, czyli podnosząc temp. w wędzarni do ok. 80 stopni i czekając, aż wyrób uzyska wewnątrz właściwą temp., albo włożyć do wody o temp ok 75-80 stopni i parząc w tej temp. do momentu uzyskania wewnątrz temp. wcześniej podanej czyli ok 70-72 stopnie.
ad. 4 Ja używam tylko olchowego, czasem do rybki bukowego, ma bardziej złoty kolor.

Powodzenia w pierwszym wędzeniu i czekamy na foty !

Pozdrawiam
-
Gość: pablo, 46.205.213.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/22 01:35:41
Witam
Dzięki za szybką reakcję. Postaram się w weekend foty strzelić to prześlę.
ad.1 Ten tytan to co to za klej jakiś specjalny?
ad. 3 jestem ciekawy z której metody korzystasz? Czy wrzucasz je do zimnej wody i czy wędliny stygną na dworzu czy w domu? W jakim czasie po wędzeniu najpóźniej można parzyć
ad. 4 czy wędzisz drewnem suchym czy mokrym ( świeżym lub moczonym w wodzie, jeśli moczonym to ile czasu? Do tej pory wędziłem na drewnie z korą, a jak jest u Ciebie?

Do tej pory wędziłem 2-3 razy w roku od chyba 3 lat, ale głównie robił to szwagier. Ostatnio go nie było i musiałem wędzić sam i wtedy postanowiłem zrobić wędzarnię u siebie.
-
2014/01/22 17:19:25
Witaj pablo

ad. 1 Klej do szybkiego montażu
ad. 3 Najczęściej parzę wyroby. Czasami wędzę i podpiekam, ale to rzadziej. Stygną w chłodnym miejscu, u mnie w masarni temp ok 10 stopni lub np takie jak parówki wrzucam do zimnej wody. Ja parze bezpośrednio po, można zamrozić i parzyć przed spożyciem. Niektórzy wiem, że tak robią.
ad. 4 Drewno musi być zawsze suche, sezonowane i bez kory. Nie ma potrzeby wprowadzania niepotrzebnej wilgoci do wędzarni. chyba, że chcemy mieć wędzonki czarne i osmolone. Kora nie jest drewnem pierwszej jakości i dym z jej spalania nie wpływa korzystnie na wyroby. Widać to po parzeniu. Wtedy wędzonki bardziej ciemnieją.

Powodzenia i czekam na foty
-
Gość: Lukasz_K, gmw211.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/01 21:26:32
Mam do Ciebie tak blisko, że chyba się wproszę na oglądnięcie samej wędzarni, jak i wędzenia na żywo :-)
Właśnie "projektuję" moją pierwszą wędzarnię, stąd garść pytań szczegółowych.
1. Na załączonych materiałach widać na rysunku rurkę do paleniska (tą z boku - bodaj z zaworem??) - co to i po co, bo jakoś nie znalazłem nic o tym w tekście.
2. Twierdzisz, że lepsze jest palenisko z szufladą. Z czego powinna być - zwykła blacha?? Odległości od ścian paleniska jak w normalnych wytycznych paleniska - 10-15 cm?? Jaka powinna być jej wysokość?
3. Trywialne pytanie początkującego - ile potrzeba mniej więcej drewna na jedno wędzenie?? :O
-
2014/02/02 12:44:30
Nie widzę problemu.
ad. 1 To jest projekt kol. Andyandy tak jak pisałem. Rurka ma służyć regulacji dopływu powietrza do paleniska. Ja takiej nie robiłem w swojej wędzarni.
Jeśli chcesz zapytać go osobiście napisz do mnie na e-maila podam adres.
ad. 2 Szuflada może być ze zwykłej, czarnej blachy jak tu: wyrobydomowe.blox.pl/2013/10/Kolejne-fazy-budowy-wedzareczki-Gienka.html
ad.3 W mojej wędzarni niewiele. Pokazywałem na zdjęciach tu: www.facebook.com/media/set/?set=a.394556077258094.82482.374682142578821&type=3
-
Gość: pablo, 37.30.125.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/02/07 11:25:39
Hej
Wysłałem na maila zdjęcia mojej wędzarni.
Czekam na odpowiedź to jeśli pozwolisz to zadzwonię
pozdro
-
2014/02/07 16:56:45
Dziękuje. Odpisałem.
-
Gość: Dor, user-164-127-226-204.play-internet.pl
2014/02/16 13:03:42
Witam
czy palenisko było murowane zwykłą zaprawą czy może glinka szamotowa lub inna zaprawa, klej odporny na wysoką temperaturę ?
-
2014/02/16 15:01:12
Witam
Szamot nie jest potrzebny w palenisku. Zwykła zaprawa pisakowa + ludwik jako plastyfikator.
-
Gość: Ciekawski, cpc14-asfd3-2-0-cust168.1-2.cable.virginm.net
2014/02/22 15:09:17
Czy mogłby mi ktoś pomóc znależć termometr do pomiaru temperatury wewnątrz wędzarni? Szukam czegoś bezprzewodowego-wędzarnia jest w piwnicy i chciałbym trochę wygody :) . Wszytsko co znalazłem to temometry z sondą, a nie chce znać temperatury mięsiwa tylko temperaturę dymu.
-
2014/02/23 05:57:06
Witam
Po porostu sondy nie wbijaj w mięso a włóż do wędzarni i gotowe. Ja tak mam zrobione z takim termometrem: wyrobydomowe.blox.pl/2012/07/Termometr-bezprzewodowy.html
-
Gość: Ciekawski, cpc14-asfd3-2-0-cust168.1-2.cable.virginm.net
2014/02/23 15:49:14
kurcze wedzone, glowe dalbym sobie uciąć, że sonda jest tylko do mierzenia tepmeratury wędzonego mięska:), dziękuję bardzo za odpowiedź.
-
2014/02/24 23:12:15
Witam, podoba mi się Pana wędzarnia planuję budowę takiej w związku z powyższym mam pytanie)

1. Czy do budowy używał Pan cegły klinkierowej ?
2. Czy murowanie było na zaprawie szamotowej ?
3. Ten otwór w środku wykonany przy pomocy wiadra plastykowego?
4. Blacha nierdzewna kwasoodporna ?

Z góry dziękuję za odpowiedż

Pozdrawiam
-
2014/02/25 02:46:12
Witam
1. Tak cegły klinkierowej
2. Zaprawa była zwykła cementowa: piasek, cement, woda + uplastyczniacz
3. Otwór był od wiaderka plast.
4. Blacha kwasoodporna, tak mi mówili.

Pozdrawiam
-
2014/02/25 21:04:03
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A czy ta cegła klinkierka to cała była dziurawka czy tylko górna warstwa?
Drzwiczki żeliwne widzę tylko w ofercie pełne bez regulacji powietrza pisał Pan coś o szufladzie Gienka jak to wygląda może Pan podać link do zdjęć tego projektu?

Pozdrawiam
-
2014/02/26 21:13:37
Tak jak widać na foto. Cała z otworami.
Ta regulacja została dorobiona, ale nie warto się bawić nie zdaje egzaminu.
Lepiej zamiast drzwiczek zrobić szufladę. Jest na blogu w dziale "Wasze wędzarnie"
wyrobydomowe.blox.pl/2013/10/Kolejne-fazy-budowy-wedzareczki-Gienka.html
Powodzenia

-
Gość: Dor, user-31-175-194-254.play-internet.pl
2014/02/27 20:24:04
Wędzarnia Gienka nie posiada otworów dymnych po bokach komory tylko uchylany dach, Pana oby dwa rozwiązania, czy konieczne jest robienie uchylnego dachu ? czy nie wystarczą jedynie boczne otwory dymne ?
Zastanawiam się nad zastosowaniem rury komina wychodzącej z tyłu zadaszenia pod kątem 90 st. w górę czyli tanie L i otwór na dole rury na refluks z komina, aby spływał poza komorę, nie stosując wtedy bocznych otworów ani uchylanej części dachowej
oczywiście w części poziomej rury komina szyber
Co Pan sądzi o takim rozwiązaniu ?
-
2014/02/27 21:44:00
Uchylny dach potrzebny jest tylko do osuszania. Jak nie chce mi się go otwierać to otwieram, a raczej uchylam drzwi n ok 2-3cm i tez jest ok. Jak zrobienie uchylnego dachu to duży problem, to można to pominąć. Lepiej jak jest, ale jak go nie będzie, też można wędzić. Troszkę wolniej trwa osuszanie przy uchylonych drzwiach niż przy uchylonym dachu.
Pozdrawiam
-
Gość: Marlonek, 89.25.249.19*
2014/03/03 14:51:31
Witam. Panie Robercie zgodnie ze wskazówkami z Pana artykułu dotarłem do budowy stropu, czy folia jest rozłożona na całej powierzchni i na niej położone są pręty zbrojeniowe? Chodzi mi o to jak ją potem wyciągnąć Pozdrawiam
-
2014/03/03 19:38:12
Ja zrobiłem rusztowanie stropu bez gwoździ, tylko klinowane na to położyłem folię. Potem zbrojenie. Rz obierałem to od dołu przez drzwiczki paleniska. Folia też wyszła bez problemu.
Można bez folii, jeśli szalunek będzie dość szczelny.
Pozdrawiam
Czekam na foty i fotorelację wyrobydomowe@gmail.com
-
Gość: Marlonek, abhz188.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/04 09:49:00
Witam Pana i dziękuję za odpowiedź, tak też chcę zrobić, płyta osb podparta od dołu, składająca się z 2 lub 3 części aby można ja było wyciągnąć przez drzwi paleniska, na to folia zbrojenie z kawałkiem wspawanej na środku rury i zalewamy. Wątpliwości budzi u mnie moment wyciągnięcia folii czy aby cała mi wyjdzie, bo np zbrojenie ją dość dobrze dociśnie gdyż będzie się wspierać ono na cegłach (przedostatnia warstwa).
-
2014/03/04 12:13:19
Można bez folii, jak jest płyta. Ja robiłem na deskach dlatego dałem folię. Nożna też wylać strop na podłodze i włożyć go luźno nad palenisko. Wtedy nie ma stałego połączenia pomiędzy betonem i cegłą, które różnie się naprężają w skutek nagrzewania.
-
Gość: tjb77494, c-98-197-81-20.hsd1.tx.comcast.net
2014/03/05 03:11:43
Jak bedziesz chcial sprzedac to daj znac, ja kupie tom.brzeski@gmail.com.
-
Gość: Marlonek, 89.25.249.19*
2014/03/05 10:26:16
No spróbuję zalać na podobnym szalunku jak u pana, tylko musze coś wymyśleć bo dużo podkładania mam, wysokość paleniska zrobiłem na 10 cegieł (9 warstwa i połówkowa 10 będzie stropowa). Zalewam w weekend, najwyżej się obali. Pozdr
-
2014/03/05 13:42:01
Marlonek, powodzenia. Zostaw na kilka dni, (tydzień), niech zwiąże. Polewaj wodą, jeśli będzie sucho.
-
Gość: Marlonek, 89.25.249.19*
2014/03/06 09:17:37
Tak zrobię, pomysł na szalunek już jest jak się sprawdzi załączę fotorelację. pozdrawiam i dzięki.
-
Gość: mickewazowsky, 198.36.86.8*
2014/03/07 15:32:00
Na tym filmiku na samej górze strony widać dość spory ogień w palenisku...to chyba nie za dobrze dla wędlin? Podobno drewno ma się tlić ewentualnie pojedyncze płomyki, a tam widać że ogień hula całkiem grubo, czy to może moment podpiekania wędzonek i takie chwilowe danie czadu na koniec procesu wędzenia?
-
2014/03/08 10:29:05
Jest to moment podpiekania, jak widać po temperaturach na termometrach.
-
Gość: kaus, 94-40-72-208.tktelekom.pl
2014/03/10 09:38:32
W jakich proporcjach wykonałeś beton na strop ?
-
2014/03/11 10:42:39
Tego nie powiem. Mocny. Robiłem na tzw. oko :-)
-
Gość: Marcin, nat.stelmet.com
2014/03/14 15:11:35
Witam,
przymierzam się do zrobienia wędzarni na Pana wzorcu. Co Pan myśli o powiększeniu paleniska tak aby były 4 cegły na szerokości i 3,5 na głębokości i podwyższyć wówczas całość do 9 cegieł. Strop na grubości jednej cegły. Chyba że po poszerzeniu nie ma sensu podnosić konstrukcji. Pozdrawiam.
-
2014/03/15 16:21:29
Witam
Można, ale nie za dużo. Proszę wziąć pod uwagę, że czym wyże tym trudniejszy załadunek. Trzeba wypośrodkować. 50-60 cm wewnątrz komory wystarczy. Na boki optymalny wymiar to 1x1m po zewnętrznej stronie. Poszerzenie wpłynie korzystnie na proces wędzenia. Jeśli Pan nie czytał to warto tu zajrzeć:

wyrobydomowe.blox.pl/2013/11/Budujemy-wlasna-wedzarnie-czesc-I.html

Pozdrawiam
-
Gość: , aesf196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/28 13:17:58
Witam,
Przeczytałem uważnie umieszczony wyżej opis budowy wędzarni oraz komentarze do niego. Poświęciłem też sporo czasu na studiowanie forum na wedlinydomowe.pl. Przyszedł czas, rozpoczęcia realizacji budowy własnej wędzarni a co za tym idzie na rozstrzygnięcie jeszcze różnych wątpliwości.
1.Wylałem już płytę fundamentową (wym, ok. 120 cm x 120 cm), ale jeszcze bez izolacji przeciwwilgociowej (tzw poziomej). Na ile jest ona ważna, tj, na ile ew. wilgotna podłoga paleniska utrudnia proces wędzenia? Na razie moja płyta jest jeszcze zagłębiona ok. 10 cm poniżej gruntu. Na niej chciałem wymurować jedną warstwę z bloczków fundamentowych (jako podmurówkę pod ścianki paleniska z cegieł klinkierowych), tak aby murek z cegieł rozpoczynała się ok 12 cm nad ziemią). Czy powinienem też jeszcze podnieść poziom podłogi paleniska izolując ją przed wilgocią? Czy lepiej jednak pozostawić zagłębioną w ziemi podłogę paleniska, aby zwiększyć jego i odległość żaru od stropu? Oczywiście takie rozwiązanie utrudni czyszczenie paleniska, ale uzyskać większą jego wysokość bez zwiększania wysokości wędzarni (wygoda obsługi - coś za coś?).
2. Czy ważne jest, aby strop paleniska był izolacją termiczną, tj nie nagrzewał się nadmiernie? A jeśli tak, to czy dobrym pomysłem byłoby zalanie go z lekkiego betonu (mieszanina cementu z keramzytem)?
Z góry dziękuję za poradę!
-
Gość: , aesf196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/28 13:28:36
I jeszcze dodatkowa informacja: zewnętrzny wymiar paleniska planuję na 90x90 cm (trzy i pół cegły).Wewnątrz byłoby 66x66 cm. Komora wędzarnicza drewniana ocieplana o wysokości 125 cm szer. zew 92x92 cm, wew. ok. 80x80 cm (deski i ocieplenie). Otwór w stropie paleniska o średnicy 20 cm, z szybrem obrotowym. Oczywiście wyżej deflektor.

Przepraszam też za klika błędów w poprzednim wpisie :-)
-
2014/03/30 11:34:22
Witam
ad. 1 Wilgotność w palenisku nie jest wskazana. Przenosi się do komory wędzarniczej i powoduje, że najzwyczajniej wyroby są brudne i brzydkie, nie ładnie pachną oraz nie są zdrowe.
Warto przeczytać też o pirolizie: wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wplyw-na-jakosc-wedzonek/
Poziom fundamentu jak jest nieco wyżej od poziomu gruntu to łatwiej uniknąć zalania. Jeśli jest zagłębione to należy izolować od wilgoci oraz zabezpieczyć od zalania w czasie deszczów i roztopów. Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w której palimy. Ułatwia oczyszczanie paleniska, regulację ilości dymu i temp oraz zapobiega nagrzewaniu się ścianek paleniska

ad. 2 Stropu może nie być tak jak kiedyś to robiono w wiejskich wędzarniach. Musi być tylko na tyle duża aby nie palić bezpośrednio pod wyrobami. Keramzytu bym nie dawał. Umiejętne opalanie nie powoduje zbyt dużego nagrzewania.

Wymiary są dobre. Przy takiej wysokości nie będzie problemów z załadunkiem. Palenisko też nie musi być zagłębione. Jak wysokie będzie palenisko?
Warto pomyśleć o wnętrzu z blachy. Może być czarna. Bezpieczeństwo wędzenia i dłuższa żywotność skrzyni wędzarniczej gwarantowana.
Powodzenia i czekam na foto relację :-)
-
Gość: Jędrek Stogniowski, acqi250.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/04 21:10:07
Witam,

przedstawiam wędzarnię zbudowaną wg. powyższego projektu, trochę go zmodyfikowałem. youtu.be/ZD0zp9vS0hA

Dziękuję autorowi za pomocne wskazówki i porady dotyczące budowy wędzarni.

Pozdrawiam
-
2014/04/06 11:27:30
Jędrek BRAWO

Wygląda bardzo ładnie. Troszkę małe drzwiczki do paleniska. Trudno się czyści.
Wykonanie na 5+

Jak wyroby? Już wędziłeś?

Może podałbyś wymiary lub najlepiej fotorelację z opisem. Zamieściłbym na blogu dla innych byłoby łatwiej. Jak będziesz mógł i chciał to prześlij na e-maila: wyrobydomowe@gmail.com

Powodzenia i udanych wyrobów
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ TU MOŻESZ WYCISZYĆ DŹWIĘK __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n