Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasy dojrzewające z dzika

Kiełbasy dojrzewające z dzika

 

Składniki:

- mięso z dzika, ścinki lub szynki, boczek, łopatka, karkówka

- osłonki białkowe fi 45mm

 

Do tego marynata. Ja zrobiłem coś na wzór marynaty Grześka565.

- sól kamienna 1kg,

- peklosól 0,5kg,

- czosnek granulowany, ja dałem dużo

- rozmaryn

- jałowiec

- pieprz czarny

- ziele angielskie

- kolendra

- liść laurowy

potem do jednej części dodatkowo papryka słodka - dużo, a do drugiej gorczyca.

 

Mięso bez klasyfikacji kroimy na kawałki. Mieszamy i dajemy naszej marynaty ok 30g/kg mięsa. Mieszamy i wkładamy ściśle do pojemnika. Który zamykamy lub na wierzch kładziemy słoninę. Wstawiamy do lodówki na ok. tydzień lub dwa.

 

Następnie mięso puszczamy na dużym sitku. Ja zrobiłem to na szarpaku.

 

Mięso dzielimy na dwie części. Do pierwszej dajemy gorczycę a do drugiej paprykę słodką lub jak ktoś lubi ostrą. Mieszamy i napełniamy ściśle batony o długości ok 40cm.

Wieszamy w pomieszczeniu o temp. ok 10-15 na ok 1 dobę. Tą część z papryką prasowałem.

Potem wędzimy kilka razy zimnym dymem co kilka dni. Dalej prowadzimy proces suszenia i dojrzewania. Jeśli nie mamy odpowiednich warunków można proces ten prowadzić w lodówce ciągle go kontrolując. Jeśli pojawi się coś białego na powierzchni to należy wytrzeć i obwędzić zimnym dymem. Dojrzewanie co najmniej miesiąc.

Tu kiełbasa z gorczycą:

 

a tu prasowana z papryką:

 

Smacznego

niedziela, 13 maja 2012, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: naginajka, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/25 23:08:22
Witam, mam pytanie co do tej "marynaty", szukałem u Grzegorza ale nie znalazłem, w jakiej ilości dodajesz przyprawy? Czy jakaś określona ilość, czy po prostu po opakowaniu?
-
2014/02/26 21:14:50
Tak jak jest napisane w opisie 30g/kg mięsa.
-
Gość: naginajka, *.v4.arkomnet.eu
2014/02/27 09:59:49
Nie zrozumieliśmy się :)
Nie chodzi mi o ilość przypraw już gotowych do mięsa, tylko o ilości jakie dajesz do samej marynaty, 1,5 kg sól + peklosól i..... jakie ilości przypraw?
-
Gość: , 82.139.160.*
2014/02/27 11:36:47
aaa ok. Na tzw. oko. Czyli ok po torebce, jakieś 10-15g
:-)
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl