Blog > Komentarze do wpisu

Metka wieprzowa

Metka wieprzowa

 

Składniki:

- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),

- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),

- peklosól 20g/kg,

- cukier 2g/kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- papryka słodka 1g/kg,

- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,

 

Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.

 

Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.

Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.

(Metka na pierwszym planie).

Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.

Gotowe.

Smacznego

piątek, 16 grudnia 2011, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.231.20.236.potel.pl
2015/04/20 10:49:25
Rewelacja
-
Gość: Gość2, *.landtech.com.pl
2016/02/17 09:53:52
Witam

Jakie są proporcje mię klasy II i III?
-
2016/02/17 21:53:27
Zależy ile zostanie z rozbioru. Ja przeważnie daję 1:2 lub 1:3 będzie ok (II do III). Tak trochę na oko, aby wizualnie metka na przekroju ładnie wyglądała i dobrze smakował :-)
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl