Blog > Komentarze do wpisu

Boczek zimno wędzony oraz parzony

Boczek - zimno wędzony oraz parzony

 

Wcześnie już opisywany sposób wykonania:

 

Składniki:

- boczek troszkę musi być tłusty, chude są kiepskie smakowo,

- peklosól 18-20g/kg,

- pieprz i czosnek wg. uznania

 

Boczek tniemy na wąskie paski ok 6cm. Peklujemy na sucho ok 5 dni w lodówce. Następnie jedną część parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz ok. 70stopni i po tym zabiegu suszymy.

Drugi boczek do wędzenia na zimno wieszamy i osuszamy. Po wyschnięciu powierzchni boczków wędzimy je dymem o temp. do 40 stopni najlepiej jak się da tak ok 20 stopni. Ja wędzę co najmniej 8 h lub dłużej.

 

A oto gotowy boczek parzony i wędzony:

   

 

i tylko wędzony półsurowy:

 

aromat po takich zabiegach rewelacja. Który lepszy zależy od gustów smakowych. Moje dzieciaki wolą ten półsurowy.

Smacznego.

piątek, 02 grudnia 2011, beiot
Tagi: boczek

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/14 10:32:17
Nie mogę patrzeć na twoje wędliny bez odruchu Pawłowa. Klawiatura zapluta, ekran zaparowany, w dołku ssie........więc zapytam wprost. Czy można kupić twoje wyroby?
-
2011/12/14 18:10:42
laurajest, odruch całkowicie naturalny. Nie należy z nim walczyć ;-)
Widzę, że sobie też nieźle radzisz z wyrobami. Proponuję zrobić samej. Służę radą każdemu w miarę możliwości. Pozdrawiam.
-
2011/12/15 19:17:33
Wiedziałam, że mi tak zrobisz, ale dziękuję za deklaracje pomocy. Pozdrawiam całą rodzinkę i życzę wesołych świąt. trzymajcie się zdrowo-domowo! Mysza.
-
2011/12/16 19:13:33
laurajest, dziękuję i zachęcam Ciebie i innych do produkcji własnych wyrobów.
Wesołych i Zdrowych Świąt.
-
Gość: zyga, 212h31.compnet.pl
2014/09/09 15:27:30
a soki co powstana z peklowania odlewac czy zostawic ?
-
2014/09/10 14:47:20
Witam
Nie zlewamy

Pozdrawiam
-
Gość: zyga, 212h31.compnet.pl
2014/09/10 18:57:01
Witam
A moze to tez byc inne mieso np. szynka karczek ?
pozdrawiamzae19
-
Gość: zyga, 212h31.compnet.pl
2014/09/10 18:58:47
Mam na mysli tak samo peklowane
-
2014/09/12 11:33:46
Karkówka czy szynka będzie grubsza i w taki sposób może się nie zapeklować.
Proponuję skorzystać z przepisu:
wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/201299/baleron.html

oraz
wyrobydomowe.blox.pl/2013/02/Szynka-wieprzowa-tylna-gotowana.html
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n