Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa polska wędzona

Kiełbasa polska wędzona

 

Składniki:

- wieprzowina kl. I - 2kg,

- wieprzowina kl. II - 3kg,

- peklosól 19g/kg,

- cukier 2g/kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- majeranek 0,5g/kg,

- czosnek 0,5g/kg

- jelita 32-36mm,

 

Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h. Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.

 

 

Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. W oryginale jest pozostawić w zwojach, ja podzieliłem w parki o długości ok 35cm.

 

Osadzać 2 dni w temp. 2-6 stopni.

Wędzić zimnym dymem 1,5 dnia do uzyskania barwy żółtobrązowej.

Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni do osiągnięcia wydajności ok. 87%.

 

Następnym razem dodam gorczycę, której nie ma w przepisie.

Smacznego

środa, 20 kwietnia 2011, beiot
Tagi: kiełbasa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , ip-78-30-108-248.free.aero2.net.pl
2014/12/14 16:33:32
Witam.
Jestem w trakcie pracy nad tą kiełbasą. I mam pytanie, czy po uwędzeniu parzymy kiełbasę? A jeśli nie (tak jak w przepisie) to jak z jej trwałością?
Zrobiłeś ją już z gorczycą? - jeśli tak to w jakiej ilości dodałeś gorczycę i czy mieloną?
Pozdrawiam
Zbyszek
-
2014/12/14 18:43:41
Witam
Wędzimy zimnym dymem. To wystarczająco ja konserwuje. W trakcie przechowywania będzie obsychała
Gorczycy można dodać 1-2g/kg w ziarenkach
wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kielbasa-polska-wedzona-z-gorczyca.html

Pozdrawiam
Robert
-
Gość: Zbyszek, ip-37-209-136-81.free.aero2.net.pl
2014/12/15 11:06:04
Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Kiełbasa już w trakcie osadzania.
Święta tuż, tuż więc najlepsze życzenia miłych i radosnych Świąt. A w Nowym Roku dużo zdrowia i spokoju...
Pozdrawiam
Zbyszek
-
2014/12/15 13:24:31
Dziękujemy za życzenia
Również życzymy rodzinnych, zdrowych i wesołych Świąt oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Pozdrawiam
Robert
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n