Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa polska wędzona

Kiełbasa polska wędzona

 

Składniki:

- wieprzowina kl. I - 2kg,

- wieprzowina kl. II - 3kg,

- peklosól 19g/kg,

- cukier 2g/kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- majeranek 0,5g/kg,

- czosnek 0,5g/kg

- jelita 32-36mm,

 

Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h. Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.

 

 

Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. W oryginale jest pozostawić w zwojach, ja podzieliłem w parki o długości ok 35cm.

 

Osadzać 2 dni w temp. 2-6 stopni.

Wędzić zimnym dymem 1,5 dnia do uzyskania barwy żółtobrązowej.

Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni do osiągnięcia wydajności ok. 87%.

 

Następnym razem dodam gorczycę, której nie ma w przepisie.

Smacznego

środa, 20 kwietnia 2011, beiot
Tagi: kiełbasa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n