Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa palcówka

Kiełbasa palcówka


Palcówka to tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Była wyrabiana w domach bez użycia maszynek do mielenia mięsa i nadziewarek. Czasem mówi się że jest to kiełbasa biednych, ponieważ nie była wędzona i robiona była z okrawków wieprzowiny.

Moja wersja jest zrobiona z szynki, nadzienie odbyło się nadziewarką , lecz trochę niestarannie, aby imitować nadziewanie palcem.

Składniki:

- 5 kg wieprzowiny kl. I z szynki lub łopatki,
- 0,5kg słoniny lub tłustego boczku,
- peklosól 16g/kg,
- pieprz 1g/kg,
- ziele angielskie 0,5g/kg,
- majeranek 0,5g/kg,
- czosnek 1,5-3 g/kg,

- jelita wieprzowe kal +28mm

 

Mięso pokroić w kostkę 2x3cm, a słoninę w paski 0,5x0,5 cm.

 

Wymieszać razem dodać peklosól i zioła. Można dodać ok 5% wody. Wstawić do lodówki na 1 dobę.

 

Następnie napełnić osłonki.

 

Ja dodatkowo lekko obwędziłem kiełbaski zimnym dymem przez ok 3h.

 

Powiesić na kije w przewiewny mi ciepłym miejscu na 1-2 doby.

 

Następnie przenieść do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia o temp ok. 10 stopni na co najmniej 2 tygodnie.

 

Prosta i smaczna

niedziela, 27 lutego 2011, beiot
Tagi: kiełbasa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/27 20:39:38
o rany ale mi ślinianki pracują!! fantastyczna kiełbacha :) uwielbiam takie cudenka :) pozdrawiam
-
2011/05/20 19:20:11
Witam!

Mam do Pana pytanie. Czy miałby Pan może sprawdzony przepis na francuską, długo dojrzewającą kiełbasę? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Artur
-
2011/05/23 08:47:29
artur_0109,
na kiełbasę francuska niestety nie mam. Na stronie głównej wędlin domowych jest co nieco o tej kiełbasie: wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=496&Itemid=4
-
2012/09/20 00:52:55
artur_0109
jeśli jeszce nie znalazłeś przepisu na tą długodojrzewającą kiełbasę francuską poszukaj w książce W.Anderson "Domowe kiełbasy-100 najlepszych przepisów" może tam będzie. są w niej takie przpisy m.in może to którys z nich :
niepeklowane kiełbasy:
francuska kiełbasa wiejska
jw ale czosnkowa
kiełbasa tuluska
kiełbasy peklowane:
alzacka kiełbasa francuska
andouille
ostra kiełbasa francuska

-
2012/10/02 17:12:28
przpisy na kiełbasy z różnych stron świata po angielsku
lpoli.50webs.com/Sausage%20recipes.htm#FRESH
-
2012/10/02 17:18:07
-
2012/10/02 20:10:18
Nie są to przepisy na kiełbasy dojrzewające.
-
2012/10/19 02:14:15
z sarniną pół na pół z łopatką wieprzową też kiełbasa- palcówka wyszła super. w środku według mnie trochę mniej sucha niż z samej wieprzowiny. wedzona w zimnym dymie ok. 4h
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ TU MOŻESZ WYCISZYĆ DŹWIĘK __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n