Blog > Komentarze do wpisu

Udziec z indyka wędzony

Udziec z indyka wędzony

 

Składniki:

- uda z indyka

- sól 50g/kg

- woda

- włoszczyzna

-

Do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam mięso. Włożyć włoszczyznę i zagotować warzywa. Po zagotowaniu wyłaczyć gaz i włożyć mięso do wywaru i poczekać aż temp. spadnie do ok. 75-80 stopni. Włączyć grzanie garnka i utrzymując temp. na podanym poziomie parzyć (nie gotować!!!)  do momentu uzysaknia w najgrubszym miejscu temp wewnątrz ok. 72 stopnie.

Po sparzeniu wyjąć z rosołu  i powiesić do obsuszenia na ok 1-1,5h.

 

Po wyschnięciu kurczaka zawieszamy go w wędzarni i wędzimy średnim dymem o temp ok. 60 stopni do momentu uzyskania złotej skórki.

Smacznego

wtorek, 12 października 2010, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/03 10:26:47
Witam,
uwędziłem wczoraj zgodnie z tym przepisem 2 udźce z indyka i kilka udek z kurczaka. Wyszło pyszne ale mam jedno pytanie. Co zrobić żeby mięso było trochę bardziej słone ? Czy dodanie większej ilości soli do przarzenia rozwiąże problem czy może lepiej będzie jakoś zapeklować mięsko przed parzeniem ?
-
Gość: ANDRZEJ, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/15 13:13:15
dzień wcześniej zapekluj udźca w zalewie z odrobiną saletry. Soli do wody z przepisu dodaj tak, by wywar - rosół, był smaczny. A reszta jest O.K.
-
Gość: , *.centertel.pl
2014/04/15 17:02:18
Saletra do tego wyrobu jest zbędna. Nie stosuje się do drobiu.
Wystarczy wydłużyć czas solenia lub dodać więcej soli.
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl