Blog > Komentarze do wpisu

Mrowisko [Litwa]

Mrowisko - sto liści [Litwa]

Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.

1. Syrop:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

2. Ciasto:

  • 3-4 szklanki mąki,
  • 0,5 paczki proszku do pieczenia (małego)
  • 10 żółtek i 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki spirytusu

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Długo wybijamy wałkiem.

 

Stół (stolnicę) smarujemy olejem. Małe kawałki ciasta, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na niewielkie kawałki radełkiem (można jak faworki).

 

Smażymy w głębokim tłuszczu (nie oleju!)

 

3. Dodatki:

  • mak,
  • wiórki kokosowe,
  • rodzynki (najlepiej wcześniej moczone w alkoholu)

 

Usmażone ciasto układamy na talerzu do ostygnięcia.

 

Następnie układamy na talerzu warstwami usmażone platki i każdą warstwę polewamy syropem i posypujemy dodatkami.

W ten sposób tworzymy kolejne warstwy, które dadzą nam mrowisko.

 

Smacznego

bena

czwartek, 05 sierpnia 2010, beiot

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/05 14:36:41
Pierwszy raz spotykam się z takim ciastem :) Myślałam ( ze zdjęcia) że to po prostu chrust :) Fajny pomysł :)
-
2010/08/05 14:45:30
Tak, tak, słyszałam o tym i nawet nie raz miałam ochotę zrobić, tylko czasu brakowało:)) Robi wrażenie, cudownie wygląda!
-
2010/08/05 14:53:10
Koniecznie muszę wypróbować, przepis bardzo ciekawy
-
2010/08/05 14:57:53
Nic prostszego. Trzeba zrobić i spróbować. Jest podobne do chrustów, ale ciasto jest troszkę inne, no i ta polewa.
Smacznego
-
2010/08/05 15:01:58
Wyglada przepysznie ! Jak to sie je? Czy syrop nie sklei wszystkiego "na amen" ?
-
2010/08/05 15:20:27
miraflores737, tak syrop sklei, ale nie na amen można co nieco poskubać ;-)
-
2010/08/05 16:20:43
Aż mi ślinka pociekła ... pysznościowo wygląda, tylko jak to potem jeść??? :)
-
2010/08/05 16:36:24
prześlicznie wygąda;DD zapisuje przepis i na sto procent wypróbuję;DD
-
2010/08/05 17:52:30
takie mrowisko to mi się podoba!
-
2010/08/05 20:26:21
kaloryczne zabojstwo -choc prezentuje sie niezle
-
2010/08/05 21:04:56
widziałam kiedyś ten przepis i też mnie zaciekawił :) świetnie wygląda :)
-
2010/08/05 21:26:46
ciekawie wygląda.
-
2010/08/06 07:11:56
tehuana, nie tyle kaloryczne, co węglowodanowe, jak większość ciast. Ale czasem można sobie listek uszczknąć. Smacznego wszystkim.
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n