Blog > Komentarze do wpisu

Szynki z jelenia

Szynki, polędwice z jelenia

Skałdniki:

- mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka

- peklosól

- czosnek,

- jałowiec

- zioła prowansalskie

- papryak,

- pieprz,

- ziele angielskie,

- zestaw przypraw do szynkowej,

- bawełna

- siatki

 

Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stęrzeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywac się w temp. do 6 stopni.

Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,

Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wiesamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni.

W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.

Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziłami prowansalskimi, papryką, jałowcem.

Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.

Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.

 

Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi

Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni.

Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,

Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni.

W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.

Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziłami prowansalskimi, papryką, jałowcem.

Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.

Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.

Można następnego dnia wędzić drugi raz dymem zimnym ok 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić dymem ciepłym bo wysuszymu wyroby.

 

Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi

 

Szynka z jelenia

 

Polędwica z jelenia nacierana papryką

 

Szynki z jelenia

 

Polędwiczki z jelenia

 

Dzikie wyroby

Smacznego

piątek, 19 marca 2010, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Art, *.sta.asta-net.com.pl
2016/10/24 21:40:40
Witam!
Czy w podobny sposób można przygotować szynkę z sarny?
Czy sarnie mięso nadaje się w ogóle do wędzenia, nie jest za suche..?
Pozdrawiam
-
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2016/10/25 03:56:42
Jakąż Ty szynkę z sarny wykroisz w takim rozmiarze? ;) Co z tego zostanie? ;) Teoretycznie nie jest, ale zobacz ile tu zostało zrobione, żeby to nie był wiór.
-
2016/10/25 22:36:43
Sarna wg. mnie ma inny smak i zapach, sarna lepiej będzie pasowała na wyroby dojrzewające. Z sarny to wędziłbym całą tylną szynkę po naszpikowaniu słoniną z dzika lub wieprzową, po osiągnięciu barwy parzeni i następnie powtórne wędzenie
-
Gość: Art, *.sta.asta-net.com.pl
2016/10/27 20:16:03
Ok, dzięki!
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl