Blog > Komentarze do wpisu

Pasztetowa - smarowna

Pasztetowa - smarowna

Surowce:

- podgardle 2,5kg 
- boczek 0,7kg
- wątroba 1,2kg
- słonina 0,6kg
- kasza manna 160g

Przyprawy:
- pieprz 8g
- majeranek 10g
- ziele angielskie 4g
- cebula surowa 200g
- sól 15g/kg

Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temp. ok 75 stopni 1,45h. 
Wątrobę parzymy ok 15min w tej samej temp. 
Kaszę parzymy w 1 litrze rosołu z parzenia. 
Wszystko kroimy, a następnie rozdrabniamy 3 razy na maszynce do mięsa z sitkiem 3mm lub kutrujemy do momentu uzyskania gładkiej jednorodnej masy.

Rozdrabniamy najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle oraz tłuszcz, dodajemy następnie sól i przyprawy, a na końcu sparzoną kasza.

Po skutrowaniu nadziewamy powstałą masą grubego jelita wieprzowe lub osłonki poliamidowe. Można też masę umieścić w słoikach typu WEK.

Tak przygotowane wyroby parzymy w temp 75 stopni przez 45min.

Słoiki pasteryzujemy w temp. 80 stopni przez 45min x 2dni.

Mój produkt w stosunku do sklepowej pasztetowej jest bardziej smarowny i mniej twardy. W smaku rewelacja, szczególnie ta pasztetowa w jelitach ma fajny zapaszek po kilku dniach. Mniam.



 

Smacznego

poniedziałek, 09 listopada 2009, beiot
Tagi: podrobowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/10 19:44:41
Zrobiłam tą pasztetową ,przepis doskonały.Dziekuję
-
2011/05/12 23:05:16
Fajnie, że się udało i przepis przydał. Zachęcam do wykonania innych wyrobów. Pozdrawiam.
-
Gość: ze wsi, cdx7.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/15 22:23:54
Przepis fajny, ja wątróbkę najpierw minutkę podsmażam z zeszkloną cebulą, potem podduszam z wywarem. Dodaję też troszkę łopatki by nie był takie tłuste. Ogólnie robię raczej "na oko" ale staram sie sól i pieprz dodawać wagowo. A ... mięso gotuję z marchewką, selerem i pietruszką, dodaję też przyprawy do gotowania. Pozdrawiam i smacznych świąt :)
-
Gość: , public-gprs681382.centertel.pl
2014/04/15 23:43:31
Wątroba nie potrzebuje dużo czasu i temp. Jest bardzo delikatna. I tak potem jest poddawana kolejnej obróbce termicznej.
Przy produkcji wyrobów warto jest wszystko warzyć, aby była powtarzalność wyrobu i możliwość korekty w lewo lub prawo.
Smacznie wygląda Twój przepis, mimo braku fotki. :-)

Dziękujemy i również życzymy Zdrowych i Rodzinnych Świąt.

__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ TU MOŻESZ WYCISZYĆ DŹWIĘK __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n